Nieuws IMG_20151023_115313

Published on december 30th, 2015 | by Sabine Doejaaren

2

“Wallen zo paars als de ballonnen”

Terugblik Paarse Vrijdag: een interview met Nine Boor.

Afgelopen vrijdag ging de school gehuld in paars. Zowel leerlingen als sommige docenten kwamen paars uitgedost (of met opvallende details) op school. Door de gangen hingen paarse en regenboogvlaggen. In de kantine kon je een boodschap achterlaten voor en over deze dag.

Paarse vrijdag is de dag waarop wij, studenten, scholieren en leraren hun solidariteit uiten voor LHBT+ (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en meer) personen door met paarse kleding aan naar school te gaan. Het vindt plaats op de tweede vrijdag van december. Maar waarom gaan we in het paars?

De regenboogvlag staat symbool voor de homobeweging. De paarse baan in deze vlag symboliseert kracht en belichaamt het doel van Paarse Vrijdag: zet je beste beentje voor en toon je kracht!

Ik interviewde de organisator van Paarse Vrijdag bij ons op school: Nine Boor uit klas 12.

Nine, jij hebt Paarse Vrijdag op onze school georganiseerd, waarom vond je het zo belangrijk om dat te doen?
Nou, wij zitten op een Vrije School. Je hoort van veel mensen dat hier een hele accepterende sfeer hangt. Maar helaas valt dat in de praktijk nog wel eens tegen. Toen ik uit de kast kwam zat ik in de 9e, en toen was er eigenlijk helemaal niks. Ik vond het heel belangrijk dat er wel zoiets kwam, omdat je nog best wel eens met jezelf kan worstelen. Bovendien is het nog wel eens onderwerp van gesprek en is het dus lang niet zo normaal in de maatschappij als wij denken (of willen). Paarse Vrijdag bij ons op school vind ik daarom noodzakelijk: om iedereen er een beetje bewust van te maken dat er misschien ook wel leerlingen zijn die hier wel mee worstelen.

Hoe was de organisatie voor jou?
Het was heel veel werk. Vorig jaar werd ik gevraagd om schrijven voor de Paarse Vrijdag Krant. Dat heb ik gedaan, maar we begonnen al in april met het organiseren. We moesten toen dus al bedenken hoe we een en ander gingen aanpakken. In november ben ik verder gaan schrijven voor de krant Ook ben ik de enige GSA’er (lid van de Gay-Straight-Alliance) hier op school, dus ik moest veel in mijn eentje doen. Daarom vroeg ik Paloma, de voorzitter van de leerlingenraad, om me te helpen en zij heeft dat ook gedaan. Vriendinnen van mij hebben ook geholpen, met bijvoorbeeld slingers ophangen en de Paarse Vrijdag Krant uitdelen.

Veel leerlingen weten eigenlijk niet zo goed wat Paarse Vrijdag, of überhaupt LHBT, inhoudt. Vind je dat daar genoeg aandacht aan wordt besteed door school?
Ik denk dat het erg noodzakelijk is dat er in de middenbouw veel aandacht aan wordt besteed en dat het ook wordt verwerkt in de seksuele voorlichting. Volgend jaar ben ik van school af, maar ik denk dat de docenten best informatie over dit onderwerp kunnen verwerken in Vensteruur, of bij maatschappijleer bijvoorbeeld.

Vind je dat in Nederland over het algemeen genoeg aandacht wordt besteed aan Paarse Vrijdag en LHBT?
Ik kan me er soms wel over opwinden dat er een beetje een heisa van wordt gemaakt, er zijn heel veel anonieme instanties voor LHBT-jongeren. Alleen het feit dat er een Paarse Vrijdag moet komen om het een beetje bespreekbaar te maken op school, zegt al heel veel over hoe geaccepteerd het is in Nederland. Er is dus ook bij ons op school nog wel een slag te slaan.

Hoe vond je de opkomst van paars-geklede leerlingen deze vrijdag?
Haha, ik heb er eigenlijk niet zo op gelet! Ik weet wel dat er een aantal leraren was die ook paars gekleed waren, maar ik vond het jammer dat er ook een paar waren die er geen moeite voor hebben gedaan. Maar op zich was iedereen wel vrolijk en was het een leuke dag. Positief is in elk geval dat ik het idee heb dat er meer aan gedaan is dan vorig jaar.

Vond je het een geslaagde Paarse Vrijdag?
Ja! Alleen ben ik er volgend jaar niet meer, en raad ik degene die het dan gaat organiseren aan om het niet in je eentje te doen. Anders krijg je wallen die net zo paars zijn als de ballonnen.

Sabine Doejaaren


About the Author

Sabine Doejaaren2 Responses to “Wallen zo paars als de ballonnen”

  1. Hinke says:

    Is er ook al een opvolger bekend? Nine is volgend jaar van school, wie neemt het estafettestokje van haar over?

  2. Misty says:

    Tof dat het organiseren van de Paarse Vrijdag na het eerste jaar (geloof dat dat schooljaar 2011-2012 was) tot nu toe steeds overgenomen is! Toen was het lang niet zo groots opgezet als het -zo te lezen- dit jaar door jou is opgezet Nine. Super dat je dat initiatief genomen hebt! Ik hoop dat na jou iemand het volgend jaar doorzet en dat ook de GSA wat meer leden zal krijgen. Zoals je in het interview al zei, ook op de tolerante vrije school is het belangrijk om te werken aan acceptatie en zichtbaarheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑