Column FullSizeRender

Published on februari 13th, 2016 | by Lois Notebaart

0

Valentijn: goedkope acties voor twee

Een keer per jaar is er een dag die je liefde zou moeten bezegelen met chocolade, wijn, films, uiteten gaan en lieve woordjes. Alle restaurant zijn volgeboekt door stelletjes. De chocolade is op in de winkels en de bloemisten draaien overuren. Om nog niet te spreken over alle acties die pas in gaan als je met z’n tweeën bent. De dag die je, als je geen liefje hebt, vreselijk ontloopt is daar: Valentijnsdag.

 

Terwijl ik dit schrijf, bekijk ik de lijst met activiteiten die te doen zijn als stelletje. Een lijst van drie pagina’s lang die volstaat met mierzoete uitjes, spotgoedkope ‘romantische’ restaurantaanbiedingen en enorme zwijmel films. Ook check ik even mijn Facebook en zie ik dat bevriende ondernemers er goed gebruik van maken: “Natuurlijk bezorgen wij uw rozen op Valentijnsdag!” of “Haal een roze liefdesdrank voor je liefje en het beloofd een geweldige avond te worden.” De Snapchatfilters zijn ook alvast veranderd is glazuur roze hartjes en teksten zoals “I love you to the moon and back.”, met spannende plaatjes van twee manen die een hart vormen. Voor mij als single, vrije meid toch een kriem en ik (ik weet dat ik niet de enige ben) vind het één grote bak roze, commerciële ellende.

 

Kijk, het is niet zo dat ik niet kan aanzien hoe liefjes elkaar beminnen (hoewel ik regelmatig door de gang op school schreeuw dat ze elkaar opeten en dat maar thuis in bed moeten doen…), maar ik kan er niet tegen dat je als single (en dan vooral op 14 februari) een stempel krijgt dat je een soort achtergestelde hoelahoeper bent, die het helaas niet voor elkaar heeft en dus maar een ver uit de buurt van die zoenende trottelduifjes moet blijven en op Valentijnsdag al helemaal niet de straat op moet gaan. Daar krijg je namelijk spijt van.

 

Spijt krijg je omdat je overal (lees écht overal) geconfronteerd wordt met de commercieelste dag van het jaar. De etalages liggen vol met hartjes en roze liefdes spullen. De stad is vol met stelletjes die alleen maar met elkaar bezig zijn. In elke winkel zie je een jongen die gruwelijk dure cadeaus koopt, omdat dat er bij schijnt te horen. En alsof je dan nog niet genoeg niet genoeg gezien hebt, stroomt je Instagram vol met lebberende mensen die een liefdesverklaring afleggen: Iik wil je echt nevernooit meer kwijt…!”) Je Facebook ontploft van de advertenties van winkels: “Nu: een ring van 1100 euro naar 999 euro! Omdat een ring de bezegeling is van jullie liefde!” en je krijgt Whatsappjes van vriendinnen die teksten sturen als: “Omg, hij heeft een verrassing voor me, hóé romantiesss!” of uiteten gaan bij een of ander goedkope tent waar je korting, omdat de liefde zo mooi is.

 

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een gelukkig mens en vind het een heel goed teken dat in deze tijd, vol haat en nijd, mensen uitspreken dat ze van elkaar houden. Dat moet ook zo blijven, maar om daar nou één dag in jaar van te maken, waarop alle chocolade en bloemen twintig keer zo duur zijn, dat hoeft van mij niet. Het zou van zelfsprekend moet zijn dat je elke dag zegt dat je van elkaar houdt. Maar niet zo en plein plublic.

 

Dus ik sluit mij morgen met vriendinnen op, om met films over de liefde, leer wat fout doe en waarom ik alleen zit en koop dinsdag pas een bos rozen en chocolade voor mijzelf, want dan is alles in de aanbieding!

 

Tekst: Nine Boor

Foto: ‘een pas getrouwd stel in Thailand daalt aan een kabelbaan af. Het is onderdeel van een feest dat met Valentijnsdag te maken heeft.’ -NOS


About the Author

Lois Notebaart

Ik ben Lois Notebaart, redactiecoördinator van deze site en oud leerling van het RScollege. Naast reizen en werken en niet weten welke studie ik moet volgen help ik onder andere met lokaal8.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑