Interview haag

Published on februari 24th, 2016 | by Lois Notebaart

0

Intervieuw oud leerling HAGAR

Toen ik nog op de middelbare school zat zag ik een toekomst zonder grenzen, een soort waan van onsterfelijkheid en leefde ik met de veronderstelling ‘iets’ te worden later, iets memorables. Bijvoorbeeld in de geschiedenisboeken komen door een heldhaftige actie. Of misschien dat ik een wereldberoemde filmster zou kunnen worden. Deze dromen heb ik nog steeds.

Maar met een iets realistischer, of zoals sommige zouden zeggen “volwassenere” kijk op de wereld probeer ik het nu bij haalbare, kleinere doelen te houden.

 Mijn leeftijdsgenoten of schoolgenoten konden natuurlijk ook gigantisch dromen. Of het nou een vrijeschool ding is of niet; fantasie hebben we.

Nu zal ik de komende tijd verschillende oud-leerlingen benaderen over hun dromen van vroeger en nu. En wat ze tot nu toe al bereikt hebben.

 Vandaag zit ik met Hagar Schuringa(19) in een van die gezellige en te dure koffie tentjes van Haarlem.

 

Vertel, wie/waar/wat ben je en wat doe je?

Ik ben Hagar, en studeer aan de Sint-Joost academie Den Bosch, de kunst academie eerste jaar.

 

Hoe wist je dat je dit wou doen, of wanneer?

Ik weet soms nog steeds niet of dít is wat ik wil doen. Ik heb wel altijd geweten dat ik iets in de kunst wou doen. Al hield ik dat een lange tijd een beetje voor me want mijn vader is kunstenaar en geeft les aan de Rietveld en dan ligt er toch een ander soort druk op.

 

Wat waren je dromen toen je jonger was, om later te worden?

Boekenschrijfster en kunstenaar.

 

En in hoeverre denk je dat die nu haalbaar zijn?

Nou schrijfster wou ik niet meer worden toen mijn beste vriendinnetje op de basisschool het opeens ook wou, en kunstenaar… ja ik ben al aardig op weg!

 

Ben je (nogsteeds) blij met je keuzes?

Ja absoluut, maar het is ook een enge keuze. Ik ben me heel bewust van het gevaar van een creatief beroep kiezen. Het is moeilijk om je brood te verdienen in deze sector. Maar ik denk wel dat als je er echt voor gaat en overtuigd van jezelf bent je een heel eind kan komen.

 

Hoe is de Sint Joost Academie?

Ja leuk, er wordt je hier heel veel aangeboden en elk semester krijg je een heel nieuw onderwerp of vakkenpakket maar op die manier word je heel breed opgeleid. Je wordt hier niet zo ingepekert, heerlijk.

 

Wat had je toch wel anders gedaan als je onze geliefde middelbare school over had mogen doen?

Ik denk dat ik dankbaarder was geweest voor alles wat ons aangeboden werd. Ik bedoel, tuinbouw en houtbewerking vond ik helemaal niks terwijl ik nu toch wel heel trots ben dat ik weet wat een “schaaf” is en hoe je moet “schoffelen” maar ook met andere vakken, we móchten zoveel leren en dat is echt wel heel erg speciaal.

 

Waar hoop je in 10 jaar te zijn?

Ik heb zo veel dromen, maar in ieder geval een stabiel inkomen hebben als kunstenaar en een aantal huizen hebben in warme landen en grote steden, haha.

 

Stem je? op wat?

Ja, links. Vorige keer groen links en heel eerlijk heb ik me niet echt verdiept in de politiek, de laatste tijd.

 

Mis je Haarlem?

Ja en nee, niet zo zeer de stad, Den Bosch lijkt heel erg op Haarlem. De mensen natuurlijk wel maar misschien het meest de ligging, lekker dicht bij het strand en Amsterdam.

 

Wat wil je bereiken voor je dood gaat?

Een dichtbundel uitbrengen en de Himalaya zien.

 

Het beste gevoel ter wereld?

Als je in de natuur bent en de tijd even stilstaat

 

Het slechtste gevoel ter wereld?

Als je je verslaapt en de hele dag half wakker moet doorbrengen

 

Wat dacht je toen je opstond vannochtend?

weekend

 

Wat maakt jou Nederlands

Ik denk dat ik nuchter ben?

 

Huil je tijdens films?

Ligt aan de film

 

Waar ben je bang voor?

Eenzaamheid

 

Geloof je?

Ja, in iets ik ben een iets-ist. Ik denk dat er wel iets-is maar dat niemand dat ooit heeft benoemd.

 

Lachen of dromen

Serieus of grappig

Snel of traag

Alleenstaand of relatie

Simpel of ingewikkeld

Cremeren of begraven

Lang opblijven of vroeg naar bed

Licht of donker

Spreken of zwijgen

Foto of film

Ja of nee

Krant of weekblad

Knuffel of kus

Uitslapen of vroeg opstaan

Nacht of dag

Gelukkig of triest

Leven of dood

Feest thuis of uit

Links of rechts

Saus erop of ernaast

Bruin of blond

PVV of PVDA

Buiten of binnen

VVD of Piraten Partij

Blind of doof

Auto of fiets

Haarlem of Den Bosch

 

 

 

 


About the Author

Lois Notebaart

Ik ben Lois Notebaart, redactiecoördinator van deze site en oud leerling van het RScollege. Naast reizen en werken en niet weten welke studie ik moet volgen help ik onder andere met lokaal8.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑